Het was niet echt een topwinter in de Alpen voor de wintersportliefhebbers. Er viel weinig sneeuw, vooral in de periode voor maart. Pas tijdens de laatste weken van het wintersportseizoen viel er meermaals een dik pak sneeuw in verschillende hoeken van de Alpen. Opvallend genoeg waren de pistes tijdens de paasvakantie waarschijnlijk bij de beste van het hele seizoen. Dat is trouwens niet de eerste keer.
Toch konden de meeste skiërs en boarders zich goed vermaken op de pistes, dankzij de vele sneeuwkanonnen en het harde werk van de pistebully's en alle mensen die de sneeuw in goede staat klaarmaken. Zelfs als er weinig sneeuw valt, kunnen de pistes tegenwoordig behoorlijk oké zijn. Chapeau!
Benieuwd hoe het seizoen precies verliep? Lees dan verder!
September – Oktober – November
Goede start gevolgd door nazomerse oktober en kouder einde van november.
Traditioneel beginnen we onze wintersportberichten pas op 1 oktober, maar dit jaar zijn we er al op 14 september aan begonnen. Waarom zo vroeg? Na een ongewoon zachte zomer kon er namelijk al een eerste laag sneeuw vallen dankzij de komst van polaire lucht. Op de Zugspitze viel er zelfs meer dan 70 cm sneeuw, iets wat we sinds 2007 niet meer zo vroeg hadden meegemaakt. Een ongelofelijke start van het seizoen! September begon dan ook vol goede moed.
Ik verbleef op 17 september in Oostenrijk op 3000 m, waar het toen ijzig koud was met 5-10 cm sneeuw. Na een lange (eindeloze?) zomer deed het zien van het witte goud ongelofelijk veel deugd. Eindelijk terug een beschermingslaag over de gletsjers en in volle vaart naar de winter, al moest de herfst natuurlijk nog echt beginnen.
Na een droger en zachter intermezzo rond 20 september, kwam er in het laatste deel van de maand opnieuw herfstweer opzetten. Een lagedrukgebied boven de Oostzee zorgde voor storingen die Europa aandeden, en dus werd het weer in de Alpen wisselvallig. Daarbij viel er in de bergen soms sneeuw van betekenis. We waren uiteraard heel benieuwd of deze condities zich zouden voortzetten in oktober. Was de start van het seizoen echt flitsend? Lees verder om het te ontdekken!
Scherp afgelijnde sneeuwgrens in St-Anton. @StAntonReview
Niet echt. In het begin van oktober was het nog vrij koud, maar daarna werd het geleidelijk warmer dankzij de aanvoer van zachtere lucht van over de Atlantische oceaan die Europa bereikte. In de grote valleien stegen de temperatuur zelfs tot 25°C en de vorstgrens klom tot boven de 3000 meter. De Alpen kregen daarbij veel zon door de aanwezigheid van een persistent hogedrukgebied. Rond 7 oktober bereikte de nulgradengrens zelfs 4000 meter hoogte. Karakteristiek voor het typische "Goldener Oktoberweer" al was het nu wel extreem zacht. Toch geen goed begin van het wintersportseizoen? Het was ook sowieso nog wat vroeg..
Prachtig najaarsweer in Zwitserland.
Op 10 oktober ontstond er dan een sterke luchtstroom uit het zuidoosten, die vochtige lucht van de Middellandse Zee naar de zuidkant van de bergen duwde. Hierbij viel er tijdelijk sneeuw aan de zuidkant van de Alpen, tot 2500-3000 meter hoogte, wat de eerste echte "Sudstau" van het seizoen opleverde. Door de hoge sneeuwgrens en omdat het nog maar 10 oktober was konden we hier echter weinig mee doen. Over het algemeen bleef het weer in oktober rustig en stabiel, zonder grote uitschieters. Na een koude start eind september was de eerste helft van oktober dus vrij mild en leverde het weinig sneeuw op, wat niet abnormaal is. Kwam daar tijdens de tweede helft van oktober verandering in?
Hoge temperaturen half oktober. @Wetteronline
Nee. Het tweede deel van oktober begon bijzonder zacht en zonnig in de Alpen. Op 16 oktober werd het in Salzburg zelfs 25°C! Op 22 oktober was er weliswaar opnieuw een sterke Sudstau, maar door de zachte lucht viel er vooral veel regen. Op de gletsjers was er wel een verbetering te zien (omdat ze zo hoog gelegen zijn). Dit wisselvallige intermezzo duurde echter niet lang, want eind oktober was het alweer zonnig en zacht. Op 26 oktober luidde het weerbericht zelfs "herfst ligt in coma" vanwege het gebrek aan typisch herfstweer. Aan het einde van de maand werden daarbij meerdere warmterecords gebroken... Oktober zou dus niet de boeken in gaan als een goed sneeuwrijke maand in de Alpen.
September sloot veelbelovend af, maar de zachte en zonnige dagen in oktober deden de herfst bijna vergeten. Het leek wel nazomer! Alles op november dan maar?
Herfstlandschap in de Alpen. @Gaudenz Flury
Op 3 en 4 november konden we dan eindelijk een winterinval aankondigen. De Alpen kleurden bij dit event grotendeels wit tot op 1500 meter hoogte en lager. Na deze winterse episode keerde de zon terug en konden we genieten van een winters wonderland in de Alpen. Wat was het heerlijk om toen de winterse foto's te zien. Het deed ons al echt aftellen naar de echte wintermaanden! Waren we nu echt vertrokken?
Ik had het geluk om begin november in Arosa te verblijven, waar toen 20 cm sneeuw viel. Heerlijk!
Naarmate half november naderde, rukte zachtere lucht opnieuw op en werd het kalm en vaak zonnig herfstweer. In de valleien ontstond regelmatig de typische hochnebel. De sneeuw bij het begin van de maand was duidelijk niet voldoende. Veel skigebieden (bijvoorbeeld Val Thorens) moesten hun openingen noodgedwongen uitstellen. Dat is uiteraard geen plezant feit. Maar we zeggen altijd "als het een keer echt dumpt, kan er op enkele dagen veel veranderen".
Scherp afgelijnde hochnebel. @Danielgerstgrasser
Die dump kwam er .. aan de zuidkant van de Alpen. Het laatste deel van november bracht opnieuw kouder weer. Maar het belangrijkste event van de maand kregen we waarschijnlijk op 22 november. Toen veroorzaakte een Genua-laag flinke sneeuwval aan de zuidkant. Er viel tot wel 40 cm in de Dolomieten. Noodzakelijk sneeuw waar we, zo bleek later, wekenlang op moesten teren. In de koudere periode eind november viel er ook in het Sauerland wat sneeuw. Was dit nu echt een gunstig begin van het wintersportseizoen? Het was koud, maar veel sneeuw konden we, met uitzondering van de zuidkant, nog niet echt noteren. Op naar december dan maar! De maand waarin het moet gebeuren!
Winter en herfst in 1 beeld. @Varsfob
December
Eerst koud maar weinig sneeuw. Daarna dooi met regen tegen Kerstmis
In het begin van december werden onze verwachtingen gedeeltelijk ingelost. Het winterweer werd forser met nog wat koudere temperaturen en lichte sneeuwval tot op lagere hoogtes. De kunstsneeuwmachines konden dan ook op volle kracht draaien, wat essentieel was voor de skigebieden, aangezien er nog niet veel natuurlijke sneeuw was gevallen. Zo verliep de eerste helft van december koud, maar wel meestal droog en zonnig. Op 12 december daalde de temperaturen zelfs tot -14°C overdag op 2000 m hoogte bij een strakke wind, ijzig koud dus. De wintersporters ter plaatsen konden getuigen ... Aan winter dus geen gebrek, maar we hadden eigenlijk nog wel meer sneeuw nodig om een goede basis te hebben! Maar toen ...
Prachtige omstandigheden. @Montgenevre
Indrukwekkend mooi in Saalbach. @LiveUpdates
Mooier wordt het niet... @LiveUpdates
... het lijkt wel bijna een zekerheid, kwam het 'Weihnachtstauwetter' (kerstdooiweer) net voor kerst. Vanaf 19/20 december werd het dunne sneeuwdek aangetast door regen, wind en een aanvoer van subtropische lucht, waardoor het sneeuwdek snel begon te smelten. De vorstgrens onderging een vervelende opmars omhoog. Dit resulteerde in een rampzalige kerstvakantie voor de lagere skigebieden en zelfs aardverschuivingen in de Franse Alpen. Ongezien! De weinige sneeuw kon niet veel verdragen en als het dan nog eens regent, waait en dooit.
Regen in de Alpen, tot 2400 m! @Wetteronline
Skiën tijdens de kerstvakantie in Zwitserland...
Langlaufgebieden gesloten tijdens het einde van 2022. @MarkusKöss
Een uitzondering waren de hogere gebieden (>2000-2400 m) en de zuidkant van de Alpen, waar op 22/23 november 2022 een kleine sneeuwdump viel (> 30 cm in de Dolomieten) die lang bleef liggen, omdat deze hoek van de Alpen gespaard bleef van veel regen. Hierdoor hadden de skigebieden in Italië en het zuiden van de Franse Alpen eigenlijk prima condities tijdens de kerstvakantie. Verbetering in 2023 dan maar?
In de Dolomieten, zoals hier in San Cassiano, bleven de condities vrij goed. @LiveUpdates
Januari
Na zachte start uiteindelijk vrij koud en met eindelijk ook verse sneeuw
Januari ging eerst nog verder op het elan van december. Het nieuwe jaar startte erg zacht met een aanhoudende indrukwekkende Europese warmtegolf. Deze periode van zacht weer duurde nog voort tot 6 januari. Pas vanaf 7/8 januari begon het langzaam af te koelen en op 9 januari vond er een opmerkelijke weersomslag plaats. Vanaf toen trokken verschillende storingen over de Alpen, wat resulteerde in sneeuw, vooral in de westelijke en noordwestelijke gebieden. Maar eigenlijk werd het hele Alpengebied bedekt met een laag sneeuw, zelfs in de lagere gebieden die al wekenlang sneeuwarm waren. Dit verbeterde de omstandigheden aanzienlijk. De Alpenweides kleurden zelfs in de lagere gebieden weer wit. Eindelijk terug een winters gevoel in onze favoriete bergen, na het debacle van eind december.
Geen sneeuw meer begin januari in Andermatt. @Matthias Sänger
Veel verse sneeuw in Serfaus. @LiveUpdates
Halverwege januari lagen de temperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar, en soms zelfs eronder. De winter werd nadien nog wat intenser, maar grote hoeveelheden sneeuw bleven daarbij helaas wel uit. Rond 20 januari bereikte de kou haar hoogtepunt, met temperaturen van tussen de -10 en -14 graden op een hoogte van 2000 meter. Door de krachtige wind voelde het nog veel kouder aan. Het beetje sneeuw van rond 10 januari bleef dus wel liggen, maar kon niet verder aandikken. Kwam daar eind januari verandering in?
Prachtig wintertafereel in Konigsleiten. @LiveUpdates
Na het debacle met de regen en aardverschuivingen zag het er in januari veel beter uit in Chatel. @LiveUpdates
Regionaal wel. Rond 23 januari ontstond er een korte, maar hevige retour d'est, dankzij een Genualaag, die op de grens van Italië en Frankrijk in slechts 12 uur tijd een meter sneeuw achterliet. Ook in het oosten van Karinthië viel er meer dan een meter sneeuw. In het zuidoosten van de Alpen viel deze sneeuw wel als zeer vochtige sneeuw, waardoor sommige elektriciteitsmasten bezweken en duizenden huishoudens zonder stroom kwamen te zitten. Hulpdiensten hadden moeite om ter plaatse te komen vanwege de overvloedige sneeuwval. In de overige regio's van de Alpen bleef het vrij koud, maar ook overwegend droog. Nog steeds geen echte sneeuwlaag van betekenis dat tegen een stootje kon dus .. Tegen het einde van de maand keerde het weer in de Alpen overal terug naar Kaiserwetter. We waren benieuwd of februari dan wel de langverwachte meer algemene sneeuwdump ging brengen.
Dikke sneeuwdump in Kaltenbach. @LiveUpdates
Ook volop sneeuw in Montgenevre met de Retour d'Est. @montgenevre
Februari
Koud met sneeuw in Oostenrijk tijdens eerste week, daarna zonnig en zacht
We hadden er goede hoop in. Februari begon spectaculair met veel sneeuwval aan de noordkant van de Alpen in Oostenrijk tijdens een zeldzame nordstau-situatie. Op sommige plekken viel meer dan 1 meter sneeuw. De sneeuwmotor draaide op vol vermogen. Steiermark kreeg zelfs te maken met een recordhoeveelheid sneeuwval in 24 uur. Helaas had februari andere plannen voor de zuidelijke Alpen en het westen, waar weerom weinig verse sneeuw viel en het weer onverminderd Wetterbegünstigt bleef.
Volop sneeuw begin februari in Ramsau. @LiveUpdates
Bij Zauchensee viel 1 meter sneeuw. @zauchenseeinstagram
Ouderwets auto's uitgraven in Obertauern. @Unwetterfreaks
Na het indrukwekkende begin van februari met veel sneeuwval in het oostelijk Alpengebied, keerde de rust langzaam terug. Er ontstond een uitgestrekte zone met hoge barometerstanden die zich uitstrekte van de Azoren via Centraal Europa tot aan de Oeral. Hierdoor werd het Alpenweer lange tijd zonovergoten, wat perfect was voor de voorjaarsvakanties waarin de meeste Belgen en Nederlanders optimaal van de Alpen konden genieten. Echter, de sneeuwkwaliteit liet de wensen over. De eerste week van februari verliep nog koud, wat zorgde voor perfecte pistes. Maar vanaf de tweede week werd het steeds warmer en tijdens de voorjaarsvakantie was het ronduit warm en de sneeuw zeer papperig, vergelijkbaar met paascondities. Er werden warmterecords gebroken en de versgevallen sneeuw verdween weer uit de dalen. Waar was de winter? Het sneeuwdek was ook niet echt resistent tegen deze lange droge en zachte periodes. Kwam daar nog wel verandering in?
Hopfgarten im Brixental smeekte om verse sneeuw! @Live Updates
Aan het einde van februari keerde de winter weer eventjes terug met veel koudere polaire lucht uit Noord-Europa die de veel te zachte lucht verdreef. Er vielen sneeuwbuien aan de noordzijde tot aan het noordoosten van Zwitserland, waardoor de winter een comeback maakte en de dalen weer wit kleurden. Maar echt heel veel sneeuw zat hier nog steeds niet bij. En helaas bleef het verder zuidwaarts een moeizaam verhaal voor verse sneeuw. Hier was het eigenlijk nog steeds teren op de sneeuw van 22 november en natuurlijk de kunstsneeuw. Eind februari dachten we bijna allemaal dat het wintersportseizoen van 2022/23 wel heel weinig sneeuw ging opeleveren, maar gingen maart en april een stokje voorsteken!
Comeback van de winter. @LiveUpdates
Maart
Wisselvallige maand met regelmatig sneeuw, behalve in de Zuid-Alpen
Bij het begin van maart lag er dus nog steeds algemeen weinig sneeuw in de Alpen. Door de afwezigheid van een westcirculatie, kregen de Franse Alpen bijna geen significante sneeuwval in januari en februari. Aan de noordkant viel er alleen begin februari veel sneeuw, maar daarna werd het zacht, droog en zonnig waardoor die sneeuw ook geen lang leven beschoren was. De Zuidelijke Alpen kregen slechts aan het begin van de winter sneeuwval door een sudstau (22 november), waardoor er ook daar weinig sneeuw lag. Tijdens de eerste week van maart veranderde daar maar weinig aan, met een dominantie van puur Kaiserwetter. De lente hing al in de lucht moet ik toegeven.
Kaiserwetter tijdens de eerste week van maart. @LiveUpdates
Maar vanaf 7/8 maart veranderde het weerbeeld drastisch in de Alpen, met zeer dynamisch weer als gevolg van de bekende straalstroom die zich rechtstreeks op de Westelijke Alpen richtte. Dit bracht veel sneeuw en sterke windstoten met zich mee in het westen en noordwesten. Ook in Oostenrijk kon wat sneeuw vallen. Enkel de Zuid-Alpen kregen nog steeds geen echte verse sneeuw omdat de storingen van over de oceaan deze hoek van de Alpen niet konden bereiken. Vooral in de Franse Alpen en het westen van Zwitserland viel er eindelijk significante sneeuw. De sneeuwgrens was wel onstabiel, niet abnormaal voor maart, waardoor er lagerop ook soms regen viel. De hoger gelegen skigebieden hadden hier minder last van. Algemeen verbeterden de sneeuwcondities dan ook aanzienlijk in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Eindelijk winter in de bergen! Hield de winter nu stand?
Na een lange droge periode viel er in maart veel sneeuw in het westen van Zwitserland. @SLF
DIk pak sneeuw in Avoriaz. @LiveUpdates
Dik pak sneeuw in Winterberg half maart. @LiveUpdates
De winter was nooit zo algemeen als in maart!
Naarmate half maart naderde, nam de temperatuur weer aanzienlijk toe, maar werd het ook droger. De omstandigheden bleven over het algemeen echter goed voor de tweede helft van maart. Rond 20 maart bereikten de temperaturen wel een eerste keer lentehoogten, met vorstgrenzen van meer dan 3000 m en bijna 20°C in Oostenrijk. Maar de laatste vijf dagen van maart brachten weer merkbaar kouder weer met zich mee, inclusief een westerstorm die een echte winterinval aankondigde. Kortom, onze wintersportweerberichten eindigden met een van de beste periodes van het jaar wat betreft sneeuw en kou in de Alpen. Het weertype dat we nodig hebben om sneeuw te krijgen in de Alpen kwam pas heel laat op het seizoen tot stand. Bleef dit duren in april?
Schitterende condities in Les Menuires eind maart. @LiveUpdates
Beter was het niet dit jaar zoals hier in Flaine. @FLAINEski
April
Verderzetting van het wisselvallige weer met op hoogte veel verse sneeuw
In april werd de trend van wisselvallig weer voortgezet. Er viel regelmatig sneeuw, waardoor het sneeuwdek in de hogere gebieden tot normale diktes kon aangroeien. In het westen lag er half april zelfs meer sneeuw dan normaal. Straf als je weet dat hier begin maart nog bijna record weinig sneeuw lag. Rond het midden van april was er zelfs een sneeuwdump tot in de dalen met diepe polaire lucht.
Val d'Isère lag er zelden zo goed bij als dit jaar bij het begin van de paasvakantie. @Valdisere
Sneeuw tot in het dal op 13 april 2023.
Veel sneeuw in Warth halverwege april. @LiveUpdates
Maar naast al dat wisselvallige weer waren er ook veel zonnige dagen, typisch voor april en de lente. Zo verliep de paasvakantie eigelijk ideaal qua omstandigheden. Sneeuw, maar ook zon. Koud, maar ook al veel straling van de zon. Volgens veel wintersporters, en ik kan dat beamen, waren de condities in de Alpen > 1500 m met Pasen zelfs beter dan met Kerstmis, Nieuwjaar en tijdens de voorjaarsvakanties.
Typisch beeld van de sneeuwevolutie in de Franse Alpen, begin maart ver onder normaal, maar na de eindspurt half april dikker dan normaal. @Meteofrance
Zo. Het wintersportseizoen zit er nu echt op. Het was een moeilijk seizoen. De verwachte hoge energieprijzen waarvan vooraf gedacht werd dat die gingen leiden tot tragere liften, gesloten liften, of duurdere skipassen bleken zeker niet het grootste probleem. Het gebrek aan sneeuw, regen en dooi midden in de winter waren dat in veel regio's van de Alpen wel, zeker tot en met februari. Pas in maart en april kregen we meermaals sneeuwvalevents zoals die eigenlijk veel eerder moeten komen. Het enige dat ik daar nog over wil zeggen is dat we absoluut blij moeten zijn dat de sneeuw nog effectief gevallen is. Voor de gletsjers is dat een echte zegen. Hoe meer sneeuw, hoe langer het ijs-smelt seizoen wordt uitgesteld. We willen denk ik alemaal niet dat er de komende zomer opnieuw zoveel ijs verloren gaat als in 2022.
Laten we hopen op een mooie zomer waarin het niet tè warm is. Al bij al is gematigd weer nog zo slecht niet. En wie weet barst de winter volgend jaar dan veel vroeger los met dikke pakken sneeuw zoals we die zelden zien. Of ben ik nu te veel aan het dromen?
Met die woorden sluit ik alleszins af. Ik wens jullie een fijne zomer en we zien elkaar over vijf maanden weer! :)
Met vriendelijke groet,
Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht
We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.
Goedemorgen Lander,
Bedankt voor deze walk to memorie lane..
Wij hebben genoten van de herfst en winter in Zwitserland.. met het geluk van zon en sneeuw.
Nu in de zomer een doe vakantie op het programma in .... je raad het al Zwitserland.
Jij en je collega's en alle sh lezers een hele mooie zomer gewensd en tot oktober☀️🙏🇨🇭
Sigrid Ribbers | 30-04-2023 - 08:39
Waar ga je heen deze zomer in het mooie Zwitserland 🇨🇭?
Greet ☀️ | 30-04-2023 - 11:59
Volgens mij naar Grindelwald!!!😜🥰🇨🇭🤣
Koos /Jungfrau region!🇨🇭😍 | 30-04-2023 - 14:02
Haha die Koos, en jij ook terug 🇨🇭?
Greet ☀️ | 30-04-2023 - 19:24
Zijn we fans Koos?? Ja hè, van de Jungfrau region met zijn idyllische treinen en prachtige plekjes! 🚂🚂🚂
Marja Skiër | 01-05-2023 - 14:09
Greet sorry ben er niet meer elke dag.. Maar Koos heeft gelijk. Wij staan op de camping in (🤭🤣) Grindelwald🇨🇭..je kan hier niet bespreken dus hopelijk plek💪.
Anders vind ik bij het meer van Neuchatel ook nog wel een aanrader.. we gaan het zien begin juli..
En jullie?
Sigrid Ribbers | 02-05-2023 - 06:02
🤣💪🇨🇭 tuurlijk Koos.. wij zijn ongeveer verslaafd aan de Jungfrau Region.
Sigrid Ribbers | 02-05-2023 - 06:03
Zeker weten Marja.. wij hebben er in ieder geval veel zin in🇨🇭☀️🍀🚞🚋
Sigrid Ribbers | 02-05-2023 - 06:05
Wel een goeie verslaving,Sigrid!🤣🥰🛷🚞🇨🇭🇨🇭🥰
Koos /Jungfrau region!🇨🇭😍 | 03-05-2023 - 23:07
Zeker fans,Marja!🇨🇭🥰🇨🇭🥰🚞
Koos /Jungfrau region!🇨🇭😍 | 03-05-2023 - 23:08
🤣🤣🇨🇭nou en of Koos. Een heerlijke verslaving🤭🚋☀️🚞
Sigrid Ribbers | 05-05-2023 - 09:02
@Koos, geen Engadin dit jaar? ☀️
Greet ☀️ | 05-05-2023 - 17:58
Dit jaar geen Graubunden,Greet!Appartement waar we afgelopen jaren in de zomer naar toe gingen is voorlopig nog niet te boeken via TUI,en de vrouw had ook nog plannen om naar Italië of Kroatië te gaan!😊🥰🇨🇭
Koos /Jungfrau region!🇨🇭😍 | 05-05-2023 - 22:46
Mooi overzicht, illustratief voor de wisselvalligheid van de afgelopen winter. Bizar is dat andere regio's (Skandinavië, Californië) recordhoeveelheden sneeuw hebben gekregen. Ook niet altijd een zegen, maar klein beetje jaloers wordt je er wel van.
Gelukkig is neerslag deel van de waterkringloop en kan de volgende winter weer heel anders uitpakken. Klimaatverandering beperkt zich niet tot de Alpen dus wat in Californië is gebeurd, kan zich zomaar verplaatsen.
Dus: dromen mag, moet zelfs. En het weer doet uiteindelijk toch waar het zin in heeft.
Voor jullie en alle leden van deze site: fijne zomer, geniet ervan en blijf plannen maken!
Clemens Gjertsen | 30-04-2023 - 08:41
Dit jaar veel in de alpen geweest om te skiën. De omstandigheden zoals in dit seizoensoverzicht beschreven staat kloppen. Al heb ik genoeg moeie dagen meegemaakt in de bergen. Vooral pasen was een mooi toetje van het seizoen. Nu gaan we genieten van de lente en de zomer zodat we weer zin krijgen voor het volgende winterseizoen van 23-24. Ik begin al bijna met aftellen.
P E | 30-04-2023 - 08:50
Mooi overzicht. Herkenbaar. De 1e week vd krokusvakantie was voor de 1e lichting uit NL matig tot slecht. Wij boften enorm met een bak verse sneeuw op zaterdag, zondag en de rest van de week fantastische omstandigheden.
Djonnie B | 30-04-2023 - 09:52
Hoi Lander, bedankt voor dit mooie overzicht! Gelukkig is er nog veel sneeuw bijgekomen 💪🏻
Fijne zomer en tot het volgende seizoen!!
Gerben van Ommeren | 30-04-2023 - 09:56
Fijne zomer!! :)
Sneeuwhoogte.nl | Lander | 30-04-2023 - 20:52
Goedemorgen Lander bedankt voor het duidelijke overzicht van het afgelopen winter seizoen ik hoop voor het volgende winterseizoen dat het wat sneeuw rijker mag zijn : maar wij hebben ondanks dat er wat minder sneeuw was gevallen toch nog heerlijk twee weken kunnen skiën in de Dolomieten . Gr. Van Peter Greet geniet allemaal van hopelijk een mooie zomer en tot - oktober.👉🌞🌞👍
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 30-04-2023 - 10:33
Fijne zomer Peter, tot in oktober :) Of wie weet september als het meezit :D
Sneeuwhoogte.nl | Lander | 30-04-2023 - 20:52
Goedemorgen Lander, dank je wel voor het uitgebreide winteroverzicht. Op naar een mooie, niet te hete zomer. Bedankt ook aan alle SH lezers voor de mooie updates. Tot over 5 maanden. 👍❄️🌞
Bart Debaere | 30-04-2023 - 11:02
Dank voor het overzicht @Lander, we onthouden dat we -ondanks de wat mindere hoeveelheden sneeuw- we toch 2 fijne skiweken hadden. Op deze zonnige lentedag en apero op ons terras/tuin tellen we af naar een bergzomervakantie in Solda/Sulden 🇮🇹
Greet ☀️ | 30-04-2023 - 12:02
Oja Greet natuurlijk.. Sulden am Ortler.
Ik ben zo benieud hoe jullie het daar vinden..🙏 Zijn daar veel geweest zomer en winter... bijzonder mooie plek.
Heel veel plezier daar🍀☀️
Sigrid Ribbers | 02-05-2023 - 06:08
Mooi verslag Lander, dank je wel! Je moest idd geluk hebben met de sneeuw en het weer deze winter maar dat hebben we tot 2 keer toe gehad!
Nu op naar de zomer waar we denk ik ook wel even in berggebied gaan komen.
Fijne zomer allemaal en tot in Oktober straks!🤗
Anita ❤ snow | 30-04-2023 - 14:11
Dank Lander voor de update en ik kijk rijkhalzend uit naar 1 oktober. En natuurlijk komende maanden af en toe wandelen en genieten van de zomer Alpen.
Snow Scooter | 30-04-2023 - 17:47
Bedankt allemaal! Fijne zomer en het zal weer snel oktober zijn, of wie weet zijn we er al in september :D
Sneeuwhoogte.nl | Lander | 30-04-2023 - 20:52
Zou het in de Alpen ooit nog eens 18 mtr sneeuw vallen net als in de omgeving van lake Tahoe in Californië?
Louis Gabreels | 30-04-2023 - 21:06
Louis Gabreels | 30-04-2023 - 21:07
😍😵💫😱🥶
Sigrid Ribbers | 02-05-2023 - 06:09
Nou wij zijn nu op vakantie in het Salzburgerland maar in de bergen ligt nog best een aardige laag sneeuw hier effe een foto vanuit het hotel in Salzburg met achter het kasteel een besneeuwde berg mooi hoor . 👉🏔️🌨️🌞👍.
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 01-05-2023 - 10:38
Het hele seizoen in al zijn grilligheid komt weer in vogelvlucht voorbij. Je hebt er weer een mooi verhaal van gemaakt Lander! Leuk om het weer even te herbeleven. Nu gaan we hopelijk naar de zomer toe, dat is ook leuk! Beste Lander en Michael bedankt voor jullie mooie en professionele weerberichten en tot volgend seizoen. Geniet allemaal van de zomer en tot 1 oktober!
Marja Skiër | 01-05-2023 - 14:11
Leuk overzicht, ook om alles nog weer terug te beleven/lezen.
We genieten nu van toetje op het seizoen in Tignes, vandaag 40 cm sneeuw gevallen!
Vandaag zicht niet zo best, komende dagen zon dus hopelijk een mooie afsluiting van het seizoen.
Ritse Leendertz | 01-05-2023 - 22:01
Dat is weer een fantastisch overzicht; het brengt je meteen terug de winter in. Over winter gesproken, vanochtend op de fiets had ik graag mn handschoenen aan gehad. De temperatuur valt (bij tijd en wijle) toch bitter tegen. Over 1,5 week reizen wij af naar het achterland van Andalusië voor een wandelvakantie. Ik verheug mij op de warmte (kan er gelukkig goed tegen).
Lander, Michael en het SH-team, dank voor de fijne berichtgeving en deze laatste samenvatting van het afgelopen seizoen. En voor een ieder een heerlijke zomer gewenst met veel fijne momenten om later op terug te kunnen kijken. Graag tot het volgende wintersportseizoen. Wel zal ik in de zomer zo af en toe een blik werpen op deze voor mij geliefde site.☀️
Gerda Hensen | 02-05-2023 - 13:34
Was weer een genot om jullie berichten te lezen tot volgend seizoen 🎿🎿🎿✨️✨️✨️
Rafael Guinote | 02-05-2023 - 20:06
Lander, bedankt voor het niet altijd zo winterse overzicht, maar het is wat het is. Ik mag alvast niet klagen na 22 skidagen vervolgens in Sestriëre (Dec), Gaschrun (Jan), Warth (Mrt) en Valloire (Apr). Aan alle SH-fans alvast een aangename zomer gewenst 😉☀️🏔️🍺.
Steph Priem | 03-05-2023 - 09:06
Dankejwel voor het overzicht Lander. Leuk om te lezen!
Wij hadden met kerst achteraf de juiste gok gemaakt om eens in Andorra te gaan skiën. Daar zijn ze gespaard geweest van regen en waren de condities tijdens kerst eigenlijk nog vrij goed, zeker in vergelijking met de Alpen.
Eind januari nog eens gaan skiën in Les2Alpes en Alpe D'Huez en met cava condities.
Waren vooral 2 ski weken met zeer veel zon, ook wel eens leuk! :)
Tot oktober!
Gert-Jan C. | 03-05-2023 - 11:29
De eerste websites zijn al bezocht voor feb 24😁
Dennis Sival | 03-05-2023 - 19:11
Ik ken het gevoel @Dennis, hier ook alweer prospectie aan het doen voor volgende winter.
Iemand tips voor Tignes?
Greet ☀️ | 05-05-2023 - 17:59
Tignes is te gek! Echt heel mooi
Dennis Sival | 06-05-2023 - 19:53
Mooi overzicht van een bijzondere winter. Aan beide weermannen mijn complimenten voor de uitstekende (en bijna altijd kloppende) weerberichten. Ik las ze elke dag trouw.
Hopelijk volgend seizoen Californische taferelen in onze mooie Alpen!
Frits Wagener | 04-05-2023 - 14:13
De niet te stoppen trein van Middellandse Zee depressies bij Italië en zuid Alpen als ook Noord Alpen leveren t/m Bayern uitzonderlijk veel regen op en boven 1500 m ❄️❄️.
Ze zijn toch gekomen, dat was iets voor in het skiseizoen geweest.
Echter de Erosie viert hoogtij bij deze weersomstandigheden. Zie bv CH. Triest.
Bertil Blaas | 11-05-2023 - 09:59
Ja Bertil ik zie dit weer niet graag en er lijkt geen stoppen aan te komen. Volgende week woensdag trekken we naar Merano. Met dit weer gaan we de bergen niet moeten intrekken. Ook een partijtje golfen lijkt ook niet droog te gaan verlopen. Hopelijk slaat het weer dan toch nog om.
Groetjes aan alle trouwe SH fans
Francesco Livigno | 11-05-2023 - 16:39
Toch fijne vakantie Francesco in het schone Italië. 👍
Bertil Blaas | 11-05-2023 - 20:13
Voor de mensen in Italië heeft dit inderdaad twee kanten. Ene kant water na langere drogere periode , andere kant gelijk zo veel dat je overstromingen etc krijgt...
M DR | 11-05-2023 - 22:56
Fransesco, fijne vakantie gewenst. Wij vertrekken aankomende nacht naar Andalusia voor een wandelvakantie. In tegenstelling tot de regen bij jullie, is het daar droog en heet. Dat wordt zweten😅
Gerda Hensen | 12-05-2023 - 12:15
Bedankt iedereen.
Ik zal wel een impressie posten.
Francesco Livigno | 12-05-2023 - 12:29
Dolo’s vandaag 😳
Dries V | 11-05-2023 - 20:53
Dank voor het mooie overzicht! We hebben ondanks het grillige weer heerlijke skivakanties gehad. Op naar een lekkere zomer met inderdaad niet te hoge temperaturen voor de gletsjers.
Eva deRulo | 12-05-2023 - 08:30
Trouwens net even op de webcams van de Seiser gekeken. Man, ik weet niet wat ik zie! Alles is wit❄️. Er zijn winters geweest, dan zou ik daar ‘een moord’ voor hebben gedaan😗
Gerda Hensen | 12-05-2023 - 15:11
Ja Gerda, het is bizar...en het is nog niet minder geworden! 😳
Anita ❤ snow | 14-05-2023 - 19:55
Moet je nu is op de webcam in Oostenrijk kijken. Alles super wit. Kaprun ligt nu 3 meter 20 sneeuw! Bramberg boven alles onder gesneeuwd en dat midden mei... een stuk meer dan met Kerst en voorjaarsvakantie
Snow Scooter | 18-05-2023 - 14:31
Ik zou nu zonder twijfel op skivakantie kunnen. Wintersport is onmogelijk in dit jaargyop dit continent. Maar lekker skiën , heerlijk
Dennis Sival | 18-05-2023 - 19:18
Zo gaaf op de caminito del rey gelopen te hebben.
Gerda Hensen | 20-05-2023 - 18:10
Gerda Hensen | 20-05-2023 - 18:11
Mooi daar. Wij hopen medio 2024 daar te wonen. Gelukkig zijn de vliegreizen naar Italië vanuit Malaga niet duur voor een wintersport in de Dolomieten 😉
Gijs X | 21-05-2023 - 00:09
Prachtig Gerda. Indrukwekkend. Fijne vak. 👍
Bertil Blaas | 21-05-2023 - 19:49
Mooi!! Ben je echt zo steil langs die rotsen gelopen...gaaf!
Anita ❤ snow | 21-05-2023 - 22:40
Het mooie van beide werelden. Mooi hoor Gijs.
Gerda Hensen | 21-05-2023 - 23:04
Anita, je loopt idd op het pad dat langs de steile wand loopt. Het pad loopt ook door een kloof. Echt waanzinnig gaaf.
Gerda Hensen | 21-05-2023 - 23:06
Spannend Gerda!
Marja Skiër | 21-05-2023 - 23:20
Nou ziet er spectaculair en prachtig uit!
Anita ❤ snow | 22-05-2023 - 22:13
Knap hoor Gerda! Wat een durfal ben je 😁
Greet ☀️ | 24-05-2023 - 06:59
Prachtig!
Marcel Folgaria IT | 23-05-2023 - 10:56
Wij waren vandaag op de Montblanc maar daar ligt nog behoorlijk wat sneeuw en ook de gletsjers lagen er goed bij dus dat is wel weer positief.
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 23-05-2023 - 23:04
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 23-05-2023 - 23:05
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 23-05-2023 - 23:06
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 23-05-2023 - 23:06
Nog maar twee foto’s
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 23-05-2023 - 23:09
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 23-05-2023 - 23:10
Mooi Peter! Sneeuw en bergen daar gaat ons hart sneller van kloppen 😁
Ik zag gisteren filmpjes passeren van het vrijmaken van de Galibier: wat een dik pak sneeuw ligt daar nog 🤩
Greet ☀️ | 24-05-2023 - 07:00
Prachtig daar!
Anita ❤ snow | 24-05-2023 - 13:54
Peter wat zijn jullie ook alweer op een prachtige plek! Geniet ervan!
Marja Skiër | 24-05-2023 - 14:53
Oooo wouw Peter wat gaaf!!!
Sigrid Ribbers | 26-05-2023 - 13:35
Mooi daar hoor Peter!
Marcel Folgaria IT | 24-05-2023 - 07:26
Ja het was altijd een wens van mij om een keer op het hoogste punt van Europa te staan en wat was het bizar hoog maar ook ontzettend mooi en spannend, en de gletsjers zijn er daar wel iets op vooruit gegaan met de late sneeuwval 🌨️ . 👍👍👍
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 24-05-2023 - 16:55
Peter, wat een heerlijke foto’s. Het doet mij nu al verlangen naar de skivakantie. Aan de andere kant; onze wandelvakantie was echt supertof. Daar heb ik ook met iedere vezel in m’n lijf van genoten.
Fijne zomer voor alle SH-volgers☀️
Gerda Hensen | 28-05-2023 - 10:49
Snow Scooter | 27-05-2023 - 19:04
In Hollerbach bovenaan de Panoramabaan. Prachtig daar. En heerlijk weer nu!
Snow Scooter | 27-05-2023 - 19:04
wanneer beginnen de updates terug volgend seizoen?
nova ❄ | 28-05-2023 - 10:37
Als het goed is rond september oktober
Ted Storms | 03-06-2023 - 17:29
1 oktober 👍
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 20-06-2023 - 10:43
Snow Scooter | 28-05-2023 - 15:38
Klammsee bij Kaprun
Snow Scooter | 28-05-2023 - 15:38
Mooi hoor, die kleuren! 🤗
Anita ❤ snow | 28-05-2023 - 18:52
Ja ontzettend mooi.
Snow Scooter | 29-05-2023 - 08:34
Special voor Gerda Hensen een groet uit Andalusië met een landschap wat zo enorm lijkt op onze favoriete Dolomieten. 😉
Gijs X | 01-06-2023 - 20:50
Gijs, dank je wel. En Andalucía is echt mooi. We zijn op plekken geweest, die verrassend mooi groen waren. Echt een aanrader voor een wandelvakantie.
Gerda Hensen | 01-06-2023 - 22:41
Hier een gletsjergebied Robiei, Zuid Zwitserland, geloof niet dat er in de winter geskied wordt. Nu wel veel wandelaars. Er ligt nog wat sneeuw..
Anita ❤ snow | 17-06-2023 - 19:22
Hoe mooi! Fris groene flanken na een winters wit kleed. Hier nog een 10-tal dagen voor vertrek naar onze geliefde bergen 🏔️
Veel plezier nog Anita ☀️
Greet ☀️ | 18-06-2023 - 08:39
Dank je wel Greet, jij ook alvast een goede vakantie! Er komt vast wel een foto voorbij! 🤗
Anita ❤ snow | 18-06-2023 - 09:43
Niet vergelijken natuurlijk wat jij gedaan hebt Gerda en andere geintereseerden, maar alvast een leuke oefening, wie weet, en erg mooi!
Escalier du Roi d'Aragon in Bonifacio.
Anita ❤ snow | 17-06-2023 - 19:32
Dit ziet er ook heel gaaf uit. En wandelen in zo’n omgeving is altijd een feestje. Veel plezier ☀️
Gerda Hensen | 18-06-2023 - 10:44
En net even op de website gekeken. Ziet er supergaaf uit. Ik moet Corsica ook maar aan mijn lijstje toevoegen 😘
Gerda Hensen | 18-06-2023 - 10:48
Zeker Gerda, het is een prachtig eiland!
Anita ❤ snow | 18-06-2023 - 19:52
Anita ❤ snow | 18-06-2023 - 19:57
Nog een paar dan voor inspiratie!
Anita ❤ snow | 18-06-2023 - 19:58
De Col de Bavella in Corsica.
Anita ❤ snow | 21-06-2023 - 11:31
Anita ❤ snow | 21-06-2023 - 11:31
Dat zijn mooie plaatjes Anita👍
Gerda Hensen | 22-06-2023 - 12:10
Ja Corsica is mooi en je kunt dus makkelijk even oversteken naar Sardinië.
Daar zijn ook prachtige bergen/ rotsformaties!
Anita ❤ snow | 22-06-2023 - 17:10
Anita ❤ snow | 22-06-2023 - 17:10
Ziet er idd gaaf uit. Zijn de laatste twee foto’s in Sardinië?
Gerda Hensen | 22-06-2023 - 21:47
Ja klopt! Even een uitstapje gemaakt.
Anita ❤ snow | 23-06-2023 - 11:46
Großglockner 2023
Dieter D🇦🇹 | 23-06-2023 - 20:53
Super mooi!
Snow Scooter | 23-06-2023 - 23:06
Wouw, mooie foto Dieter. Ik krijg spontaan zin om pootje te baden.
Gerda Hensen | 24-06-2023 - 19:56
☺️ Dank je wel
Dieter D🇦🇹 | 25-06-2023 - 18:00
Zeker mooi!
Anita ❤ snow | 25-06-2023 - 19:43
Vette foto!
Dennis Arabba/Samnaun ⛷️ | 26-06-2023 - 20:07
Dieter een Kalenderplaat 👌👌
Bertil Blaas | 01-07-2023 - 22:20
Er komen zoveel mooie foto's voorbij. Dat is heerlijk genieten. Maar ik vind dat ik niet achter kan blijven nu wij weer terug zijn in ons geliefde Zwitserland. Wij zitten nu in Adelboden en hebben op de Engstligenalp gewandeld. Hiervan zijn de foto's.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 25-06-2023 - 19:16
Wouw Hanneke wat een mooie foto's weer..
En het weer werkt ook mee zo te zien☀️
Ik was even niet op de app geweest en dus veel moois gemist.
Door omstandigheden gaan wij deze zomer niet naar CH.. niks ernstig maar voor 1 week met de caravan naar CH vond ik te kort.
Volgend jaar weer. Blijven nu in NL.. 🍹☀️🙏.
Sigrid Ribbers | 27-06-2023 - 20:52
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 25-06-2023 - 19:16
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 25-06-2023 - 19:16
Proost!
Sigrid Ribbers | 27-06-2023 - 20:53
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 25-06-2023 - 19:17
Heerlijk hoor Janneke. Kom maar door met die mooie plaatjes 👍
Gerda Hensen | 26-06-2023 - 14:49
Hier komen er nog een paar, Gerda. Deze keer van de Elsigenalp/Elsigenhorn en de Elsigensee. Was weer genieten in de alpenbloementuin.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 26-06-2023 - 20:43
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 26-06-2023 - 20:44
😍😱sneeuw?!
Sigrid Ribbers | 27-06-2023 - 20:53
Op de hogere toppen is nog niet alles afgedooid. Bietschhorn is bijna 4000m.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 30-06-2023 - 18:21
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 26-06-2023 - 20:44
Super mooi Janneke. En een groot contrast met onze vegetatie. Bij ons lijken, vanwege de droogte, de bermen en sommige graslanden wel op hooi.
Gerda Hensen | 27-06-2023 - 09:57
Nou, hier hebben ze geen last van droogte. Het staat er allemaal uitbundig bij. Er is de laatste tijd regelmatig een bui geweest en ook snachts rond de 10 gr. en ochtenddauw.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 27-06-2023 - 21:25
Vandaag de meeste toppen in de wolken, maar wel genoten van de bloemenweg bij Sillerenbuhl/Adelboden.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 27-06-2023 - 21:19
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 27-06-2023 - 21:19
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 27-06-2023 - 21:20
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 27-06-2023 - 21:21
Ziet er allemaal prachtig uit!
Wel wat kouder dan waar wij nu nog zitten (Corsica), maar op de terugreis doen we 2 nachten Alta Badia.
Kunnen we vast aan lagere temperaturen wennen...😬
En alvast over wintersport gaan mijmeren...😉
Veel plezier Hanneke!
Anita ❤ snow | 27-06-2023 - 22:40
Hallo Anita, Ik heb veel foto's van Corsica gezien Mijn man heeft daar de GR Nord gelopen en dat was behoorlijk afzien. Ik hou het bij de Alpen en de Dolo's, ook heerlijk.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 28-06-2023 - 07:56
Hallo Hanneke, Wij hebben ook een stukje van de GR nord gedaan, leek uiteindelijk voor ons meer bergbeklimmen dan lopen 😅. Maar goed een stukje was leuk voor de beleving.
Gelukkig zijn er op het eiland genoeg mooie dingen te zien op een makkelijker manier. En de Alpen en Dolo's zijn ook prachtig!
Anita ❤ snow | 28-06-2023 - 09:18
En de Verzasca vallei in Zuid Zwitserland is ook prachtig wandelen!
Anita ❤ snow | 28-06-2023 - 09:27
Anita ❤ snow | 28-06-2023 - 17:57
Goeie tip. Voor een volgende keer wandelen in Zwitserland. Die regio kennen we nog niet.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 28-06-2023 - 19:21
Wouw ook erg mooi daar.. leuke tip 👍☀️
Sigrid Ribbers | 29-06-2023 - 19:52
🥰🥰schattig... aan het genieten..
Sigrid Ribbers | 29-06-2023 - 19:57
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 28-06-2023 - 21:28
Uitzicht op Lenk.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 28-06-2023 - 21:29
Mooi hoor, lekker genieten!
Anita ❤ snow | 29-06-2023 - 23:09
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 28-06-2023 - 21:29
Aangekomen in de orachtige Dolomieten, Alta Badia!
Anita ❤ snow | 29-06-2023 - 18:13
Anita ❤ snow | 29-06-2023 - 18:14
Ziet er heerlijk uit. Fijne vakantie Anita..
Sigrid Ribbers | 29-06-2023 - 19:55
Dank je wel Sigrid, helaas is morgen al de laatste dag. We hebben een mooi rondje gemaakt, Zwitserland, Corsica, Sardinië en als afsluiting Alta Badia.
En hoewel het hier nu volop zomer is met wandelaars en bikers krijgen we ook stiekum een beetje wintersportgevoel...nog even wachten..😉
Anita ❤ snow | 29-06-2023 - 22:41
Wij lossen je af daar in de Dolo’s, straks vertrek naar Sulden am Ortler 🥾🎒🏔️☀️
Greet ☀️ | 30-06-2023 - 05:55
Greet, fijne vakantie en we zien je foto’s graag tegemoet ☀️🌸
Gerda Hensen | 30-06-2023 - 09:01
Heerlijk Greet, veel plezier het is daar zo mooi!
Anita ❤ snow | 30-06-2023 - 09:37
Een mooie rond reis zo te lezen...wouw... thuis is ook goed toeven... en ook wel weer fijn😊
Sigrid Ribbers | 04-07-2023 - 20:26
Sulden am Ortler is volgens mij Sud Tirol Greet.. de Vinschgau. Niet de Dolomieten..
Sigrid Ribbers | 04-07-2023 - 20:27
Anita ❤ snow | 29-06-2023 - 18:14
Even alle reacties gelezen. Dat was heerlijk genieten in de Dolo's Anita, en Greet laat de foto's maar doorkomen. Hier nog een paar van gisteren. Supermooie tocht naar de Dossensee boven Engstligenalp.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 30-06-2023 - 09:15
Prachtig, hier en daar nog wat sneeuw!👌🤗
Anita ❤ snow | 30-06-2023 - 09:39
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 30-06-2023 - 09:16
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 30-06-2023 - 09:16
Sigrid, jammer dat het geen Schweiz wordt, maar Ned. is ook mooi. Wat in het vat zit.....
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 30-06-2023 - 09:19
Precies Hanneke.. dat verzuurd niet he💪
Sigrid Ribbers | 04-07-2023 - 20:25
Wat wil een mens nog meer! 😊
Het zou behoorlijk regenen maar het is droog en af en toe zon!
Anita ❤ snow | 30-06-2023 - 11:29
Even nog een laatste foto van die prachtige Dolomieten!
Morgen weer naar huis met mooie herinneringen.
Iedereen die nog op vakantie is of gaat, veel plezier!
Anita ❤ snow | 30-06-2023 - 16:39
Ook hier vandaag tot 2 uur droog .
Anita, goeie reis terug na je Europese rondreis
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 30-06-2023 - 18:43
Dank je wel Hanneke! En jij nog even lekker verder genieten neem ik aan!
Anita ❤ snow | 30-06-2023 - 21:58
Klopt, Wij zijn nog een week in Adelboden en misschien daarna nog 3 dagen naar Kandersteg.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 01-07-2023 - 18:27
Heerlijk! Wij zijn weer thuis...nu nagenieten!
Anita ❤ snow | 01-07-2023 - 22:43
Vandaag een gratwandeling vanaf de Hochsthorn met optrekkende mist met uitzicht op Engstligenalp.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 01-07-2023 - 18:30
😳erg mooi Hanneke..
Sigrid Ribbers | 04-07-2023 - 20:24
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 01-07-2023 - 18:31
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 01-07-2023 - 18:31
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 01-07-2023 - 18:32
In de schaduw van de Stelvio, ergens hoog tussen de plooien van de bergen daar ligt Sülden am Ortler!
Morgen op verkenning 🥾🎒🇮🇹☀️
Greet ☀️ | 01-07-2023 - 21:18
Alle dames op SH dank voor de zeer vele prachtige foto’s / reis impressies.
Schitterend, jullie hebben goed genoten.
Thankx 👍👍
Bertil Blaas | 01-07-2023 - 22:32
Leuk Bertil, dank voor je reactie!
Anita ❤ snow | 01-07-2023 - 22:41
Haaaa ja Bertil de dames houden SH levend en wel. Maar kijk van mij mag je nog wat bergen-spam verwachten deze week, wij zijn net begonnen aan onze vakantie 😉
Greet ☀️ | 02-07-2023 - 07:13
Top Greet, ik ga lekker mee genieten! Veel plezier!
Anita ❤ snow | 02-07-2023 - 08:36
Wij zijn er nog een dikke week. Ik zal er nog bergen plaatsen.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 02-07-2023 - 09:08
💜💜☀️bekend terrein Greet... Achter de kerk het Parc Hotel met een heerlijk terras! Succes met de verkennin🚶♀️🚶♂️
Sigrid Ribbers | 04-07-2023 - 20:23
Fijne reacties en ja Greet/Hanneke we volgen graag mee. Fijn verlof jullie 👍✋
Bertil Blaas | 02-07-2023 - 17:13
Vandaag zouden we een simpele wandeling doen… het werd een flinke tocht: ruim 700m en dalen maar prachtige natuur, veel bloemen en sneeuwvlokken, zelfs een hertje gespot.
Greet ☀️ | 02-07-2023 - 20:39
Greet ☀️ | 02-07-2023 - 20:39
Greet ☀️ | 02-07-2023 - 20:40
Greet ☀️ | 02-07-2023 - 20:40
Aahhh bekende hut Greet. Ik heb heimwee... zo mooi daar🍀🙏
Sigrid Ribbers | 04-07-2023 - 20:21
Woww Greet, Gerda, Hanneke, Anita ea, jullie heb goed je best gedaan met alle prachtige bestemmingen en foto’s. Tof, en ja, Corsica ook een superbestemming idd. Ben benieuwd of er deze zomer nog een beetje actief ‘gepost’ wordt hier haha. Zelf inmiddels mijn diploma als ‘geprüfte’ Tiroler Bergwanderführer op zak, dus hopelijk binnenkort met gasten de Tiroler bergen in 😃⛰!
Marjon J | 03-07-2023 - 08:07
Hoi Marion, leuk om te lezen! Dat wandelen in de bergen kent vele gradaties zijn wij achter gekomen! Wat leuk dat je daar nu ook gediplomeerd in bent! Volgens mij geef je ook skiles in de winter. Sportief hoor! Ik ga straks maar eens richting sportschool, conditie kan nog wel wat aan verbeterd worden ben ik achter gekomen...😉
Anita ❤ snow | 03-07-2023 - 10:30
Marjon gefeliciteerd hoor. Wij zijn grote fan van begeleide wandelingen. Heb je toevallig een website. ⛰️
Gerda Hensen | 03-07-2023 - 11:07
Marjon, gefeliciteerd met je bergführerdiploma. Knap hoor!!
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 05-07-2023 - 17:57
Het begint weer gezellig te worden op de app. Leuk om alle reacties weer te lezen en te genieten van de mooie foto’s.
Gerda Hensen | 03-07-2023 - 11:05
Heel wat verhalen en plaatjes gemist,zag ik!🫣🤣
Koos /Jungfrau region!🇨🇭😍 | 03-07-2023 - 19:13
Greet en Hanneke!!!Geniet van jullie vakantie,geweldige plaatjes heb ik al gezien!
Koos /Jungfrau region!🇨🇭😍 | 03-07-2023 - 19:14
Hanneke!In December nog bij de Englistenalp geweest in de sneeuw!!!Gaaf,hè!!!❄️🌨😍🇨🇭
Koos /Jungfrau region!🇨🇭😍 | 03-07-2023 - 19:14
Engstligenalp bedoel ik!!!🇨🇭😍
Koos /Jungfrau region!🇨🇭😍 | 03-07-2023 - 19:19
Ja Koos ik ook. Moet weer ff wat vaker komen kijken hier😊
Sigrid Ribbers | 04-07-2023 - 20:41
Supertof, maar Koos ken jij hem ook zonder sneeuw? Wij zijn ook nog richting de Ammerenspitz gegaan, maar dat hebben we afgekapt, omdat het voor honden niet te doen is.
Hanneke Jungfrau🛷🎿❄️🇨🇭 | 05-07-2023 - 18:00
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Duitse term voor de stuwing van neerslagfronten uit het noorden of noordwesten tegen de Alpen aan. Goed voor urenlange zo niet dagenlange sneeuwval.
De North Atlantic Oscillation is gedefinieerd als het gemiddelde luchtdrukverschil tussen een meetpunt op IJsland enerzijds en eenmeetpunt in Portugal of op de Azoren anderzijds. De NAO pendelt onregelmatig tussen positieve en negatieve waarden. De NAO heeft een sterke invloed op het winterweer in West-Europa. Een positieve NAO zorgt voor sterke aanvoer van zachte oceaanlucht op onze breedten en voor een droge winter in het mediterane gebied. Een negatieve NAO zorgt voor warmere winters op Groenland, nattere winters in de zuidelijke landen en strengere winters in West-Europa inclusief het Alpengebied.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Isobaren zijn lijnen van gelijke luchtdruk. Vanwege de rotatie van de aarde en de resulterende corioliskracht stroomt lucht niet van het hogedrukgebied recht naar het lagedrukgebied. Nee, de lucht wordt gedwongen te gaan cirkelen praktisch evenwijdig aan de isobaren tegen de klok om het lagedrukgebied. Hoe dichter de isobaren tegen elkaar liggen op de weerkaart hoe harder de wind.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Freeskiing is een tamelijk jonge tak van de skisport. Het is de evolutie van het old school freestylen. Het verschil met het coole maar meer gemoedelijke freeriden is dat de freeskiërs steiler en aggressiever afdalen van nog hogere toppen. De freeskiërs nemen veel risico en krijgen daarvoor de ultieme adrenaline kick.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Omkering van het normale temperatuurverloop in de onderste laag van de atmosfeer (troposfeer). Normaal is het boven koud en onder warm. Bij een inversie is het onder koud en boven warm. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht is die situatie heel stabiel. Alleen de zon of een harde wind (frontpassage) kunnen de inversie opruimen. Omdat de zon 's winters minder kracht heeft treden inversies vooral in het winterseizoen op. In de zomer daarentegen maakt de zonnewarmte binnen een paar uur korte metten met de bodeminversie die in een heldere nacht ontstaat.
de van de wind afgekeerde zijde
de naar de wind toe gekeerde zijde
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
La Ninja is de koude fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de huidige koude fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), die doorgaans 30 tot 40 jaar duurt, treden duidelijk meer en sterkere La Ninja's op.
El Ninjo is de warme fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de warme fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), zoals tussen 1970 en 2000, treden duidelijk meer en sterkere El Ninjo's op
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Polar lows kunnen met name in de herfst en vroege winter voor de kust van Noorwegen ontstaan als een ijzige noordwester over het nog zachte zeewater strijkt. De grote buienclusters die daarbij ontstaan kunnen in heel zeldzame gevallen transformeren tot een soort mini-hurricane. Een polar low dus. Dit is het recept voor grote sneeuwhoeveelheden in onze contreien.
Aanduiding voor een hogedrukgebied boven de Alpen dat maar heel tijdelijk tussen twee neerslagperiodes invloed krijgt. Kan dan voor enkele dagen voor spectaculair mooi bergweer zorgen, hoewel 's winters in de lagere dalen ook hardnekkige nevel optreedt.
Lijn van gelijke luchtdruk op een weerkaart
Sudden Stratospheric Warming - winterfenomeen voor het eerst in 1952 waargenomen waarbij de zeer ijle lucht op het 10hPa vlak hoog in de stratosfeer boven de noordpool plotseling tientallen graden opwarmt. Komt gemiddeld elke twee jaar voor.
komvormige laagte in een karstgebied (kalkgebied) gevormd door instorting van een grote grot.
Gebied met zachte lucht onder een depressie tussen het warmfront in het oosten en koufront in het westen. Kruipt er een hogedrukgebied tussen die twee, dan kan het koufront het warmfront niet inhalen en blijft de warme sector open.
Situatie met gelijktijdig depressieactiviteit aan de noordkant en aan de zuidkant van de Alpen. Meestal de combinatie van een groot koufront in het noorden en een Genua-Laag in het zuiden.
Global Forecasting System - een Amerikaans mondiaal weermodel dat 4x per dag voor de komende 16 dagen weerdata voor talloze parameters uitspuugt. De resultaten zijn voor iedereen gratis te benutten. Veel weerwebsites maken gebruik van deze data om weerkaarten te produceren.
Uitstulping van het Azoren-hoog over de westelijk Alpen, soms ook tot in het westen van Oostenrijk. Stituatie waarbij het westen erg zonnig en droog kan zijn terwijl het in het oosten dumpt of tenminste bewolkt is.
Situatie waarbij een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk sneeuwrijke koufronten tegen de noordkant van de Alpen drukt.
El Ninjo Southern Oscillation - de grillige afwisseling van El Ninjo's en La Ninja's voor de Zuid-Amerikaanse westkust met zeeringrijpendegevolgen voor het wereldwijde klimaat met name in Azië en langs de hele Amerikaanse westkust.
Atlantic Multidecaldal Oscillation - een cyclus van langdurige veranderingen in de temperatuur van het oppervlaktewater van de noordelijke Atlantische Oceaan. Koele en warme fasen duren wel 20 tot 40 jaar en verschillen ruwweg 1°C van maximum tot minimum. Deze veranderingen hebben een natuurlijke oorsprong en bestaan al tenminste 1000 jaar.
Polaire fronten - niet te verwarren met de veel heftigere polar low's - zijn eigenlijk de klappen op de vuurpijl bij grote koude koufronten. De koude lucht die achter het officiële koufront over de Noordzee richting West-Europa uitstroomt, organiseert zichzelf in een serie kleine maar heftige buienfronten. In Nederland leidt dat tot een afwisseling van zware buien en heldere luchten. In de Alpen voeden deze kleine fronten gewoon de nordstau zodat het daar soms dagenlang onafgebroken blijft sneeuwen.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
"Terugkeer vanuit het Oosten", dat is de letterlijke vertaling van dit onder wintersporters zo geliefde fenomeen. Bij een pure zuidkantsituatie kan vanuit het Aostadal de neerslag ineens deels omkeren - als een terugslaande golf in een badkuip - om vanuit het oosten een variabele zone ten westen van de Frans-Italiaanse hoofdkam een flink pak poeder te bezorgen.
Met een ensemble wordt bedoeld het totale beeld van de vele testruns van een weermodel die allemaal qua startpositie bewust een heel klein beetje afwijkend zijn gemaakt van de hoofdrun. Het ensemble geeft met spaghetti-grafieken en gemiddelde kaarten een beeld over de robuustheid van de voorspelling van de hoofdrun waarin de meeste rekencapaciteit gaat zitten. Soms wordt meer waarde gehecht aan het gemiddelde van het ensemble dan aan de hoofdrun.
Stevige noordoostenwind door het Zwitserse laagland. De wind profiteert van het Bodenmeer en het Meer van Genève en tunnelt dan door het Rhônedal richting Frankrijk. De bise laat het inneralpine hooggebergte links liggen, zodat je hem daar amper voelt.
We spreken van een ijsdag wanneer op deze dag de maximum temperatuur, gemeten in een weerhut, -0,0 ºC of minder bedraagt.
Nederland heeft gemiddeld per jaar tussen de 6 en 12 ijsdagen (De Bilt: 8).
Europees model
Ten zuiden van de Alpen kan bij een noordelijke stroming in combinatie met thermische effecten boven de Golf van Genua een zgn Genualaag (depressie) ontstaan.
T850 hPa geeft de temperatuur weer op een hoogte van circa 1500 meter.
T500 hPA geeft de temperatuur weer op circa 5 kilometer hoogte
De horizontale verplaatsing van een eigenschap (bijvoorbeeld warmte, koude, vochtigheid) in de atmosfeer door de beweging van lucht (wind).
Verticale luchtbewegingen door plaatselijke verwarming van het aardoppervlak door de zon. In dergelijke situaties kan de onderste luchtlaag onstabiel van opbouw worden, waardoor zich spontaan sterke verticale bewegingen kunnen ontwikkelen. Deze verticale luchtbewegingen, zowel omhoog als omlaag gericht, waarbij transport van warmte en vocht plaatsvindt naar de hogere luchtlagen, noemt men convectie.
Een hogedrukgebied ook wel anticycloon is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, hoog is. De lucht stroomt rond het hoog met de wijzers van de klok mee.
Een lagedrukgebied, ook wel depressie, is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, laag is. De lucht stroomt rond het laag tegen de wijzers van de klok in.
Een luchtlaag heeft een isotherme opbouw wanneer de temperatuur in die luchtlaag in de verticale richting niet verandert. Een isotherme luchtlaag is, evenals de inversie, absoluut stabiel van opbouw.
De"Alpenhoofdkam" is een denkbeeldige lijn die gevormd wordt door de hoogste toppen van de Alpen welke van oost naar west en via de westelijke Alpen deels van noord naar zuid verlopen en een regionale water en weerbarrierre vormen.
De sneeuwvalgrens is de hoogte boven de zeespiegel waarop de neerslag in de vorm van sneeuw of natte sneeuw valt. Onder de sneeuwvalgrens valt de neerslag in de vorm van regen. Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest, ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw.
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Atmosfeer is het woord dat we gebruiken voor de gaslaag om de aarde. Het kan verdeeld worden in verschillende lagen: deze lagen zijn verschillend in temperatuur en hoogte. Er kan geen scherpe lijn worden getrokken tussen de verschillende lagen.
Maritiem arctische lucht (mAl) heeft zijn oorsprong boven de Noordelijke IJszee. Continentaal arctische lucht (cAl) komt uit het noorden van Scandinavië
Het Azorenhoog is een groot subtropisch semi-permanente hogedrukzone rond of nabij de eilandengroep de Azoren in de Atlantische Oceaan. Het Azorenhoog ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De zogenaamde ‘polar vortex’ vormt een belangrijk onderdeel van het omvangrijke complexe systeem in onze atmosfeer dat resulteert in ons weerbeeld aan de grond. De ‘Polar Vortex’ wordt gevormd door koude lucht rondom de polen, vanaf 5 kilometer boven het aardoppervlak. Deze aanwezigheid van kou levert lagedrukwerking op in de bovenlucht.
Een Ensemble verwachting komt tot stand door een weerverwachtingmodel (bijvoorbeeld GFS of ECMWF model) meerdere malen te laten rekenen met steeds iets veranderende beginvoorwaarden. Uit de positie van de verschillende lijnen in de getoonde kaart, kan men conclusies trekken over de betrouwbaarheid van de verwachting.
De onzekerheid van de verwachting neemt toe met de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het ECMWF wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid. In het EPS wordt de operationele ECMWF verwachting herhaald met 50 verwachtingen met een lager resolutie model. Ieder van die verwachtingen heeft een licht verstoorde begintoestand, om het effect van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Iedere individuele modelberekening geeft zijn eigen verwachting voor temperatuur, luchtdruk etc., alsmede voor weerselementen zoals neerslag, 2m temperatuur, windsnelheid.
Hiermee worden de gebieden (dalen) bedoeld welke tussen de noord en zuidkant van het Alpenmassief liggen (ingesloten).
Duits voor "onrust", het "onrust-spook"
In de meteorologie: op vrij vaste tijden terugkerende weersituaties of omslag van het weer, zoals de ijsheiligen, kerstdepressie.
Albedo geeft de mate aan waarin (zonne)straling wordt teruggekaatst door een bepaald object. Dit is onder meer afhankelijk van het materiaal van een object of het soort oppervlak op aarde.
Kaiserwetter (ook wel Königswetter) is een in de Duitse taal en volksmond gebruikte aanduiding waarmee "zonnig weer" in combinatie met een "diepblauwe wolkeloze hemel" wordt bedoeld
Grofweg de gebieden oostelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Grofweg de gebieden westelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Een bekend fenomeen wat vooral in de winter in de alpine dalen wordt waargenomen is het langzaam dalen van de sneeuwvalgrens bij aanhoudende neerslag. Hierdoor is het mogelijk dat zelfs bij hoge temperaturen de sneeuwvalgrens tot in de dalen daalt.
Constellatie met enerzijds de aanvoer van erg koude lucht vanuit het noordoosten en anderzijds vochtige warme lucht vanuit uit het zuiden. Staat altijd weer garant voor veel neerslag (sneeuw).
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Grootschalige dalende luchtbeweging in een hogedrukgebied waardoor de lucht opwarmt.
De temperaturen op circa 1400-1500 meter hoogte
De temperaturen op het 850hPA vlak (T850hPA)corresponderen met een hoogte van 1400 tot 1500 meter.
Juist ja: extra informatie -uitleg binnen een pop-up menuutje via "muiscursor op tekst"
Sneeuw uit het oosten
Depressies boven de centrale Middellandse Zee (Genua) laten met een oostelijke aanstroming vochtige lucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau effecten kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 topt 200 cm binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid.
Sublimatie is de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer, direct sublimeren naar de gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel vervluchtigen genoemd. Bij overgang van gas direct naar vaste stof spreekt men van desublimeren of van verrijpen.
Dit is een verfijnd verwachtingssysteem dat met behulp van modelverwachtingen (ECMWF, pluimverwachtingen en GFS data) wordt gemaakt.Terwijl een aantal krachtige computers de toestand van de atmosfeer berekenen voor twee weken vooruit, bekijkt een krachtige rekencomputer wat een bepaalde situatie in het verleden aan weer, wind en temperatuur heeft opgeleverd. Er wordt dus gebruik gemaakt van weerdata uit het verleden. De uitkomst van deze berekeningen geeft tezamen de mos verwachting.
of anders gezegd;
Met behulp van geavanceerde statistische methodieken wordt de Directe Model Output (DMO) nabewerkt. Ook afgeleide weerelementen, die niet direct door de modellen worden berekend, worden met gebruikmaking van fysische modellen en statistische technieken afgeleid.
De föhn is een warme droge wind die vaak aan de noordzijde van de Alpen waait.
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Favorieten kun je instellen via je account.
aanmelden